torsdag 26 november 2015

Första livet.

Glittret i granen ser för jäkligt ut. Det hänger åt fel håll och det är flera olika färger på det, guld, rost, silver... Men det är ju vackert i alla fall. Och kulorna har lika många olika färger. Och olika former med, för den delen.
Hon står en bit bort i rummet och tittar på skapelsen som hon nyss har gjort. Röda, blå, gröna och gula färger. Glitter och skimmer och belysning. Det är verkligen en fin gran. En sådan där Kalle Anka-gran som man kan kalla det. Längst upp, som pricken över i sitter stjärnan som talar om att granen är färdigklädd och att det snart är julafton.
Bara julklapparna kvar.
Hon går ut i köket för att hämta in paketen som hon har lagt för väntan på bordet.
Det rör sej i hennes mage. Hon lägger handen över för att känna om den mår bra. Och hon ler för där inne finns det som fått henne att känna gnista över livet. Nästa år kommer det att vara massor av julklappar till detta lilla liv.
En nyckel sätts plötsligt i ytterdörren och vrids om.
I hennes huvud vrids ångesten på. Hennes hjärta får fart och hennes händer börjar darra och fumla. Där står han framför henne.
 -Hej, säger hon till honom med det vackraste leende hon mäktas trycka fram.
Han blänger mest på alla paket som ligger på bordet men går sedan förbi och in i storarummet.
 - Mm, mumlar han. Är det så en gran ska se ut?
 - Tycker du det blir fint?
 -Trams. Varför så mycket tjafs i den?
 - Jag tog allt vi hade.
Tystnaden som följer är påträngande för henne men hon låtsas inte om det och pillar lite plågat bland julklapparna innan hon plockar upp några och går in med dom till granen.
En till hans mamma. Hon lägger den längst in under granen. En till honom. Hon lägger den bredvid den första. Och ännu en till honom.
Han sätter foten rakt in i julklappen. Hårt. Hennes hand ligger mellan hans fot och paketet och det gör ont. Det som krasar är tack och lov en present som går sönder och inte hennes hand.
Hon biter ihop. Säger inget. Om hon skriker av smärta blir det bara värre.
Han vänder om och går ut på balkongen.
Hon lägger det trasiga paketet åt sidan, tar fram ett annat och lägger in under granen.

Inga kommentarer: